Gépi számla kézi rögzítése?

2020.12.17

Igen, előfordulhat, hogy számlázó program használata mellett is szükséges lehet egy számla rögzítésére a NAV Online Számla rendszerébe.

Fontos megjegyezni, hogy sem a NAV, sem más hivatalos szerv előzetesen nem ellenőrzi a magyar ügyviteli szoftverek verzióit, viszont az előírásoknak megfelelően a programnak annak dokumentációja szerint kell működnie, amit kérdéses esetben adott programra és adott verzióra vonatkozóan ellenőrizhet a Hivatal.

Ha az adatszolgáltatási hiba technikai ok miatt jött létre, azaz a számlázó program rontott el valamit, vagy esetleg áramszünet miatt hiúsul meg az adatszolgáltatás, akkor a jelen hatályos jogszabályok szerint adóalany:

  • köteles az adatszolgáltatást kijavítani,
  • a hiba észlelésének napjától számított 3 munkanapon belül köteles a javított adatszolgáltatást újra beküldeni,
  • ha 3 munkanapon belül nem történik meg a javított adatszolgáltatás újraküldése, akkor a javított adatszolgáltatást kézzel, manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla felületén.

Egyes számlázó programok képesek az adatot újra elküldeni, de vannak, amelyek nem. Érdemes időnként felkeresni a NAV Online Számla oldalát és leellenőrizni, hogy az adatszolgáltatás sikeres volt-e.