Elektronikus ügyintézés 2019. évben – 2. rész

2018.12.13

Ügykezelő beállítása a Cégkapu használat során

2017. augusztus 30-tól Cégkapu regisztrációra kötelezettek a gazdálkodó szervezetek. A Cégkaput a cég képviseletét ellátó személy az ügyfélkapus jogosultságával tudja megnyitni. A cégbírósági nyilvántartásban szereplő gazdálkodó szervezetek a kért alapadatok megadásával regisztrálhatnak, a cégbírósági nyilvántartásban nem szereplő szervezeteknek egyéb okirat csatolása szükséges.

2018. június 1. óta a számvitel beszámoló közzétételére csak a Cégkapu megbízott vagy ügykezelő jogosult.

A www.tarhely.gov.hu oldalra belépve - alapértelmezetten az ügyfélkapus üzenetek találhatók. Ha a nevünk melletti nyílra kattintunk, akkor láthatóvá válnak a hozzánk rendelt cégkapus hozzáférések, melyek cégkapu megbízott vagy cégkapu ügykezelőként kaptunk.

Az adószám melletti ceruza ikonra kattintva, az adószám tetszőlegesen (pl. a cég nevére) átnevezhető, természetesen a rendszer a háttérben az adatot megőrzi.

Ha rákattintunk a listában szereplő adószámra, vagy a már javított kifejezésre, az adott cég cégkapujába tudunk belépni:

Az oldal jobb felső sorában megjelenő BEÁLLÍTÁSOK-at megnyomva jutunk be a TÁRHELY ADMINISZTRÁCIÓ-ba.

A hivatalok a Cégkapu megadott email címén kommunikálnak, így szükséges ennek ellenőrzése is.

A jobb oldali ceruzára kattintva megnyílik az ablak, ahol az email cím módosítható.

A számviteli beszámolót, e-papírt csak a cég Cégkapu megbízottja, vagy ügykezelője adhat be. Nagyobb szervezetek esetén a széleskörű ügyintézés szükségessé teszi Cégkapu ügykezelők kijelölését.

Ügykezelőként bárkit rögzíthetünk, aki ügyfélkapuval rendelkezik. Az érvényes regisztrációról az ügykezelőnek megadott személy emailen visszaigazolást fog kapni.

Az Ügykezelőt a Cégkapu megbízott bármikor törölheti.

Ügykezelőt rögzíteni, törölni csak a Cégkapu megbízottnak van lehetősége. Alapbeállítás alapján az adott cég Cégkapujába bejövő összes üzenetet láthatja, megnyithatja, olvashatja, új üzenetet küldhet.

Cégkapu hozzáférés jogosultság szűkítésére csak az ügykezelő (a fClületen Kapcsolattartó-ként jelenik meg!) szerepkörben van lehetőség, cégkapu megbízott esetén nincs.


Következő rész a Vevénykezelési profilokat mutatja majd be.