Elektronikus ügyintézés 2019. évben – 6. rész

2018.12.30

e-Papír használata


Az e-Papír egy ingyenes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás, amely internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton összeköti az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel.

Az e-Papír alkalmazás egy online felületen elérhető rendszer, telepítést nem igényel.

Elérhetősége: https://epapir.gov.hu

CÉGKÉNT akkor lehet elektronikusan ügyet indítani, ha az ügyindító rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval és Cégkapu regisztráció során cégkapu megbízottként vagy cégkapu ügykezelőként a céghez lett rendelve.


Ügyfélkapus azonosítás után a személyes adatokkal kitöltött oldal jelenik meg, itt az automatikusan kitöltött adatok NEM módosíthatók.

A csillaggal jelölt rubrikák kitöltése kötelező!

Ha cégként indítunk ügyet, akkora a "Cégkapuból küldve szeretnék e-papírt benyújtani" rubrikát pipáljuk be, a "Nem természetes személy adószáma" rubrikába az adószám első 8 számjegyét kell beírni.

Érdemes először a Címzettet kiválasztani, majd a számunkra releváns Témacsoportot és Ügytípust keressük ki.

A "Hivatkozási szám" egy szabad szöveges adatmező, itt lehet megadni a levél feladójánál keletkező, vagyis az ügyfél oldalon rendelkezésre álló azonosítót, amely az adott levél ügytípusához kapcsolódik. (Például: iktatószám, szerződés szám, ügyfél szám, stb.) A mező kitöltése nem kötelező.

Ha itt kitöltöttük a szükséges mezőket, a TOVÁBB A CSATOLMÁNYOKHOZ gomb megnyomásával tudunk továbblépni.

Maga a levél tárgya és a levél szövege korlátolt lehetőséget ad az információk átadására, ezért amennyiben az indítandó ügy terjedelme vagy típusa igényli, melléklet csatolása is lehetséges.

A hitelesítés NEM a feltöltött dokumentum tartalmát teszi hitelessé (ezt a rendszer nem vizsgálja) hanem azt, hogy az adott dokumentumot az arra jogosult személy töltötte-e fel.

A kattintás utána a rendszer ismét ellenőrzi a feltöltő személyét, és egy idő után eltűnik a HITELESÍTÉS gomb és a "Rendszer által hitelesítve állapot" - oszlopban az adott feltöltött fájl neve mellé IGEN kerül, ami azt jelenti, hogy a hitelesítés sikeresen megtörtént.

Az összes feltöltött fájlt hitelesíteni kell.

A hitelesített dokumentumok az AVDH bélyegzővel letölthetők, saját számítógépre lementhetők. De még törölhető is, amennyiben rossz fájlt töltöttünk fel. A feltölthető fájlméret összesen 24.0 MB lehet, amit a rendszer ellenőriz, és mi is követhetjük a feltöltés alatt a jobb alsó sarokban.

A TOVÁBB A VÉGLEGESÍTÉSHEZ gombra kattintva a következő ablak jelenik meg:

Beküldés előtt a levelet piszkozatként menthetjük, de erre a beadvány írása során korábban is van lehetőségünk.

Ekkor még visszatérhetünk a levél szerkesztéséhez, akár törölhetjük a csatolmányokat, módosíthatjuk a levelet.

Amennyiben mindent rendben találunk a "KÜLDÉS" gombbal tudjuk véglegesíteni levelünket. Még kapunk egy megerősítő üzenetet, amelyben figyelmeztetnek, hogy levelünk véglegesítésre kerül.

Ezután kapunk egy visszaigazolást.

A Visszaigazolásban szereplő linkre kattintva a visszaigazolást érdemes letölteni, mivel a beadványunkat a rendszer nem tárolja, így az elküldött levél részleteit csak így tudjuk megőrizni.

A beküldésről egy nyugtát kapunk a tárhelyünkre. Sajnos nem minden szervezet (címzett) küld nyugtát. Ismételten fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a fenti Visszaigazolásban szereplő linkre kattintva érdemes a visszaigazolást letölteni, hogy legyen igazolásunk a beadványunk tartalmáról és elküldéséről. A visszaigazolásban csak a csatolt fájl adatai jelennek meg, az itt már nem nyitható meg.Jelen e-Papír ismertető megírásakor a saját, személyes tapasztalatok mellett a Somogy Megyei Kormányhivatal "Cégkapuból hivatalos ügy indítása" anyagát is felhasználtam.