Friss hírek


A XXI. század könyvelője - kihívások és lehetőségek


A digitalizáció a gazdasági élet minden területét átalakítja, így jelentős hatást gyakorol a kis- és középvállalkozások fejlődésére, a mindennapi gazdasági-ügyviteli folyamatokon keresztül. A modern digitális eszközök egyrészt a szolgáltatási szektort célozzák meg, másrészt a legfrissebb technológiai fejlesztések a termelő szektorra is hatást gyakorolnak, mert növelik a termelékenységet. Minden fejlődni vágyó vállalkozás arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban tudja erőforrásait csoportosítani, és így a lehető legmagasabb haszonra tegyen szert, így van ez a könyvelő, könyvvizsgáló cégek esetében is.

Forrás: ado.hu

Hangulatjelentésem egy könyvelőprogram-váltásról,

Horváth Ilona - 2018. március 11.

Tavaly ősszel kezdődött. Akkor kezdtem érezni, valami nem jól működik. Lassan, nehezen haladok a munkámmal, a papír halmok gyűlnek. A szakmai előadásokon az online adatszolgáltatások szaporodó számáról beszéltek, míg az ügyfelek részéről a "hol van az még" hozzáállással kerültem szembe. Ekkor kezdtem kutatni, milyen szoftveres lehetőségek vannak, amik gyorsítanának az adatrögzítés monoton, egyhangú, állandóan ismétlődő folyamatán.

Sok lehetőséget átnézve, egy könyvelőprogram demo verzióját is letöltöttem, amit ki is próbáltam. Kis kérdéseimet felírtam, amint felmerült bennem egy a használata során. A céggel egy továbbképzésen sikerült összefutni, de ez a bizonyos lista itthon maradt. Fejből próbáltam a kérdéseimre választ találni, de az, hogy készültem, listát írtam a program használatával kapcsolatban, derültséget okozott az értékesítő csapat tagjai között.

De itt biztossá vált, le kell ülnöm velük, és kérnem kell egy részletes programbemutatót. Hetekkel később az értékesítő első mondata az volt, "nézzük azt a listát, milyen kérdések vannak rajta!" - nem kellett bemutatkoznom, úgy látom, beloptam ezzel a listával a cég szívébe magamat.

A három órára nyúlt bemutató során nagyon sok, számomra hasznos információhoz jutottam.

A következő hetek a munkáról szóltak, időnként bevillant, a látott könyvelőprogrammal mennyire másképp csinálnám most a könyvelést, a látott lehetőségekkel hogyan tudnék élni.

December végén felhívtam az értékesítő kollégát, és jeleztem, az új évben szeretném a programjukat használni. A licenc nagyon gyorsan megérkezett.

Az új év egészségügyi gyengélkedéssel kezdődött, gondoltam, ez jó alkalom, hogy a programot telepítsem, felvigyem a cégeket, az indulással kapcsolatos paraméterezést megcsináljam. Elolvassam a kapott útmutatókat.

A programmal lehetőség van a cégeimmel együtt dolgozni, az általuk összeállított analitikát felhasználva könyvelni. Ez néhány cégnek nagyon bejön, nekik mostanra naprakész a könyvelésük, valaki nehezebben viseli, "nem dolgozik helyettem", inkább vezeti a jól megszokott papír alapú listáit. Az ügyfelek betanítása kb. 1,5 -2 óra, mire a fontosabb részeket megmutatom nekik, úgy, hogy még én is csak ismerkedek a rendszerrel. A programba beépített automatizálások még nehézkesen működnek, a megszokott billentyű kombinációk itt nem működnek, újakat kell tanulni. Párhuzamosan használom még a régi könyvelő programot is. Az év elején jellemző sűrű bevallási / adatszolgáltatási határidők mind e mellett próbára teszik a türelmemet.

Az idei évben könyvelő programot váltok, nagyon sok ügyfelem KIVA adózásra tér át, zárom a tavalyi évet még a társasági adó szabályai szerint.

Milyen most a hangulatom? Már nagyon várom a május 31-et.

A digitalizáció tényleg elveszi a könyvelők munkáját?

  • BrandContent
2018.02.23., 11:03 Frissítve: 2018.02.27., 11:42

Életünk valamennyi területén gőzerővel tör előre a digitalizáció, megkönnyítve ezzel ügyes-bajos dolgaink elintézését, miért pont a könyvelés lenne ez alól a kivétel? De vajon kell-e félniük a könyvelőknek attól, hogy a kézi számlázásról elektronikusra való áttérés miatt nem lesz munkájuk? Utánajártunk, hogy e félelem mennyire megalapozott a szakmában, hogyan alakítja át a digitalizáció a könyvelők munkáját, változtatja meg feladataikat, milyen új készségeket kíván meg tőlük és hol tartanak a változáshoz való alkalmazkodásban.

Új időszámítás az e-ügyintézésben

Korunk embere számára természetes, hogy a bankokkal, távközlési és más piaci szolgáltatókkal elektronikus formában, közérthető, egyszerű, modern felületeken kommunikáljon. Az ügyfelek joggal várják el, hogy az állam is biztosítsa számukra a gyors és kényelmes online ügyintézés lehetőségét, illetve a más online platformokon már megszokott ergonómiát. Erre az igényre ad megfelelő választ 2018. január 2-tól a hazai e-ügyintézés új kiindulópontjának szánt személyre szabható ügyintézési felület.

Nézzünk a jövőbe! - Így dolgozik együtt pár év múlva a könyvelő és a vállalkozó

  • Himer Csilla

  • 2017. December 14. 1 Comment

A könyvelő egy vállalkozó számára nagyon fontos együttműködő partner. És nemcsak azért, mert megvédi az adóhatóságtól. Hanem azért is, mert ha szót értenek egymással, akkor a könyvelő sokat tud a vállalkozónak spórolni. Ehhez azonban már most is több kell, minthogy vállalkozóként minden hónap ötödikéig oda toljuk a könyvelő asztalára a számlákat és a pénztár-, illetve bankszámlakivonatokat. A jövőben pedig egészen más lesz. Jobb, ha készülsz, mert ez a jövő már nem is olyan távoli - én kb. 5-10 évre saccolom...

Forrás: blog.billcity.hu

Hogyan fogja a mesterséges intelligencia automatizálni a könyvelést?

A könyvelés nagyrészt egy analitikus munka, számokkal dolgozunk, matematikai képletekkel. Kisebb részt intuitív munka, amihez már szükséges lenne egy ember. Miért nem automatizálták még a könyvelést idáig? Mi várható az elkövetkező években? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni ebben a cikkben.

Forrás: blog.billcity.hu

Könyvelők a digitalizáció korában III.

Összefoglaló Adómozaik 2018. eseményen elhangzott előadásunkból. A 6d, szerkezeti változás és új szereplők a piacon

Forrás: medium.comPSD2: jön a nyitott bankolás

November 13-án kihirdették azt a törvénycsomagot, ami a pénzforgalmi szolgáltatásokat megreformáló uniós irányelv, a PSD2 rendelkezéseit ülteti át a magyar jogba. Az új jogszabály jelentős változásokat hoz: megkezdődik a nyitott bankolás korszaka, a pénzintézeteknek pedig változtatniuk kell többek között az online átutaláshoz, a számlalekérdezéshez és a bankkártyahasználathoz kapcsolódó biztonsági előírásokon. Az Országgyűlés által elfogadott törvénycsomag vonatkozó rendelkezéseinek nagy része 2018. január 13-án lép hatályba.

Forrás: ado.huHogyan segítik a digitális megoldások vállalata pénzügyeit?

A modern vállalkozási környezetben a számvitelnek is haladnia kell az információtechnológiai igényekkel, lehetőségekkel. Manapság már kis- és középvállalati szinten is előtérbe került az egyszerű könyvviteli rendszer helyett a digitális megoldásokat is alkalmazó, vagy erre épülő hatékonyabb könyvelés.

Forrás: rsm.hu

Az Online számla rendszere

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

Forrás: nav.gov.hu6 érv az online könyvelés mellett

Az ideális könyvelő olcsó, dörzsölt, kommunikatív, s nem mellesleg közel van az irodája - így foglalhatjuk össze azokat az ismérveket, amelyek alapján könyvelőt választ a legtöbb cég. De legalább ennyire fontos szempont lehet, hogy a könyvelési anyagot folyamatosan nyomon lehessen követni, a könyvelő 24 órán keresztül elérhető legyen. Ez utóbbi kettő lehet az online könyvelés előnye a hagyományossal szemben. Milyen előnyökkel járhat még a digitális verzió?

Forrás: piacesprofit.hu

Fel kell készülniük a digitális átalakulásra a hazai cégeknek 

A vállalkozásokat fel kell készíteni a digitális átalakulásra a versenyképesség érdekében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára konferencián szerdán Budapesten.

Forrás: vg.hu
Kevés lehet az idő az áttérésre 

Ha a számlázóprogramokat gyártó cégek elkészülnek is az új szoftverekkel, az online számlázás beillesztése a vállalati rendszerekbe több időt követelhet, mint amennyi rendelkezésre áll.

Forrás: vg.hu
Jól jönne a virtuális pénzügyi asszisztens a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak

Sok fejtöréstől szabadulhatnak meg a hazai mikro- és kisvállalkozások a virtuális pénzügyi asszisztens megjelenését követően. Nem csak a banki folyószámlánk felett őrködne, de hasznos tippeket, javaslatokat is adna pl. vállalkozásunk hitellehetőségeivel kapcsolatban. Utánajártunk, mi lehet a digitális bankolás jövője a kisvállalati szegmensben.

Forrás: fintechzone.hu